<![CDATA[Reseguide till Slovenien]]> http://www.slovenija.se 2012-09-28T19:00:00+02:00 2011-10-27T20:00:00+02:00 <![CDATA[Väder och klimat]]> När passar det bäst att åka till Ljubljana? Här finns tabeller med bland annat medeltemperaturer och nederbörd, månad per månad. Siffrorna gäller för Zagreb, ca 15 mil från Ljubljana. Som jämförelse finns motsvarande värden för Stockholm (anges i parentes).

Vissa år kan vädret förstås sticka ut mer åt ena eller andra hållet, men siffrorna ger ändå en uppfattning om vad man kan förvänta sig för väder.

Medeltemperatur

Månad Temperatur i luften Temperatur i vattnet
Januari 0° (-3°) - (-)
Februari 2° (-3°) - (-)
Mars 7° (-1°) - (-)
April 13° (4°) - (-)
Maj 17° (10°) - (-)
Juni 20° (15°) - (-)
Juli 22° (18°) - (-)
Augusti 22° (17°) - (-)
September 18° (12°) - (-)
Oktober 12° (7°) - (-)
November 7° (3°) - (-)
December 3° (0°) - (-)

Nederbörd

Månad Nederbörd Dagar med nederbörd
Januari 56 mm (43 mm) 3 st (16 st)
Februari 54 mm (30 mm) 8 st (14 st)
Mars 47 mm (25 mm) 7 st (10 st)
April 59 mm (31 mm) 8 st (11 st)
Maj 86 mm (34 mm) 8 st (11 st)
Juni 95 mm (45 mm) 10 st (13 st)
Juli 79 mm (61 mm) 9 st (13 st)
Augusti 74 mm (76 mm) 8 st (14 st)
September 70 mm (60 mm) 7 st (14 st)
Oktober 88 mm (48 mm) 9 st (15 st)
November 89 mm (53 mm) 10 st (16 st)
December 67 mm (48 mm) 9 st (17 st)
]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/vader-och-klimat http://www.slovenija.se/ljubljana/vader-och-klimat 2012-09-28T19:00:00+02:00
<![CDATA[Bra att veta innan avresa]]> Här har vi samlat information om Slovenien som inte riktigt passar på någon annan sida i vår reseguide men som kan vara bra att ha koll på när man planerar ett besök i landet.

Prata slovenska

Slovenska är officiellt språk i Slovenien men pratas också i vissa regioner i Italien, Österrike och Ungern. Detta slaviska språk talas av ca 2,2 miljoner människor. Vi kommer inom kort lägga upp en svensk-slovensk parlör.

Det går normalt sett bra att klara sig på engelska i Slovenien, speciellt i kontakter med yngre generationer. Fungerar inte engelska kan det vara värt att prova med tyska eller italienska.

Pengar och kontokort

Den slovenska valutan Tolar är ersatt av Euro sedan ett par år tillbaka. 1 euro = 100 cent.

Slovenien är med i Euro-samarbetet

Slovenien är med i Euro-samarbetet. Foto: "Images Money" (CC BY 2.0)

Det går ofta bra att betala med kontokort, det är främst MasterCard och VISA som accepteras men även American Express och Diners fungerar på sina håll.

Det finns gott om bankomater och de flesta har instruktioner på engelska. Uttag i Euro är avgiftsfria.

Hälsa och säkerhet

Slovenien är generellt ett säkert land. Normal försiktighet bör dock iakttagas – se upp för ficktjuvar i folksamlingar, drick inte för mycket alkohol, och undvik att vistas ensam utomhus när det är mörkt. I städer kan det finnas vissa stadsdelar som bör undvikas efter mörkrets inbrott.

I nödsituationer och vid olycksfall kan följande telefonnummer vara bra att ha:

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 113
Ambulans: 112
Brandkår: 112
Sveriges ambassad (ligger i Österrike): +43 1 21 75 30

Du bör ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort när du åker till Slovenien. Kortet, som beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet visar du upp när du behöver vård, och du har då rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i Slovenien.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Europeiskt sjukförsäkringskort. Foto: Europaparlamentet (©)

Hinner du inte få kortet innan du åker så bör du spara alla kvitton för att kunna begära ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

Pass och identifikationshandlingar

Slovenien är, liksom Sverige, medlem i EU och Schengen vilket innebär att ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort (där din nationalitet framgår) behövs vid inresa. Ett vanligt körkort räcker ej, då de inte innehåller några uppgifter om innehavarens nationalitet.

För icke-EU-medborgare kan andra regler gälla – kontakta din ambassad!

Eluttag och adaptrar

I Slovenien används samma typ av eluttag som i Sverige, vilket innebär att någon extra adapter inte behövs.

]]>
http://www.slovenija.se/bra-att-veta-innan-avresa http://www.slovenija.se/bra-att-veta-innan-avresa 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Hotell och annat boende]]> Med drygt 40 hotell, lägenhetshotell och vandrarhem i, och i närheten av, Ljubljana är Hotels.com en bra start när du letar boende. Där hittar du bland annat bilder, avståndstabeller och recensioner och betyg från tidigare gäster.

Priserna är bra (med prisgaranti!) och svensktalande kundtjänst finns tillgänglig vid behov. Bor du totalt 10 nätter på utvalda hotell får du dessutom en hotellnatt gratis om du är med i Hotels.com Welcome Rewards.

Tips på hotell i Ljubljana

Vi har valt ut ett par hotell i olika prisklasser med en bra kombination av läge, pris och kundnöjdhet. Kanske något av de här är rätt för dig? Jämför gärna priser och läst gästkommentarer innan du bokar!

Hotell i Ljubljana

Ambient Hotel, Central Hotel och Grand Hotel Union - Executive

Budgethotell

Familjeägda Ambient Hotel ligger i en förort en bit utanför stadskärnan (det är ej gångavstånd!) men har ändå ett bra utbud av restauranger i närheten. Hotellet är relativt nytt och mycket fräscht. Prisvärt alternativ främst för bilburna resenärer. 70 rum. Pris från ca 550 kr per natt.

Mellanklasshotell

Precis som namnet säger så ligger Central Hotel centralt i Ljubljana, 10 minuters promenad från Gamla Stan. Både personalen/servicen och frukosten får ofta plus i gästkommentarerna. 74 rum. Pris från ca 850 kr per natt.

Lyxhotell

Ett av Ljubljanas pampigaste hotell heter Grand Hotel Union - Executive. Det är inrymt i en vacker och mycket centralt belägen byggnad, har inomhuspool och spa-anläggning. Frukosten får ofta goda omdömen, men även som helhet verkar hotellet ha mycket nöjda gäster. 194 rum. Pris från ca 950 kr per natt.

Fler hotell och andra alternativ

Best Western Premier Hotel Slon, Hotel Park, Grand Hotel Union Business, Hotel Mons och Austria Trend Hotel Ljubljana är ytterligare några hotell i Ljubljana som finns att boka på Hotels.com.

Vill du ha fler tips innan du bokar hotell? Tripadvisor är en oberoende sajt där besökare lämnar recensioner på hotell, restauranger och sevärdheter. Hotels.com återger feedback från Tripadvisor, men då Tripadvisor listar hotell från flera olika bokningssajter är utbudet ännu större där.

Slutligen vill vi tipsa om Airbnb där privatpersoner i Ljubljana (och övriga världen) hyr ut soffor, rum, lägenheter och hela hus. Här hittar man ofta ett stort utbud och mycket varierat boende i alla prisklasser.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/hotell-och-annat-boende http://www.slovenija.se/ljubljana/hotell-och-annat-boende 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Karta över Slovenien]]> Här finns en karta över Slovenien. I kartans centrum finns huvudstaden Ljubljana. Zooma ut och förflytta dig i kartan för att se mer av landet.

Karta från Google Maps

En större karta med fler funktioner, t.ex. vägbeskrivningar, finns på Google Maps (sök efter "Slovenien" eller den ort du är intresserad av).

]]>
http://www.slovenija.se/karta-over-slovenien http://www.slovenija.se/karta-over-slovenien 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Ljubljana]]> Ljubljana är Sloveniens huvudstad och största stad. Jämfört med många andra europeiska huvudstäder är det dock en liten stad – här bor ca 270000 människor.

Skulle man göra en lista över populära huvudstäder att besöka hamnar Ljubljana nog långt ner. Oförtjänt, tycker vi! Det kanske du håller med om när du läst det här?

Utsikt över staden

Utsikt över staden. Foto: "discosour" (CC BY-SA 2.0)

Resa till Ljubljana

Flyg, tåg eller bil? Hur du än väljer än vill resa till Ljubljana så har vi flera tips på hur du reser hit så smidigt som möjligt.Ta gärna del av våra tips för att hitta rätt resa för dig.

Hotell och annat boende

Det finns ett stort utbud av hotell och annat boende i olika prisklasser i Ljubljana. Vi tipsar om ett par hotell och ger tips på var man hittar ännu fler.

Museum

För många blir en semester inte komplett förrän minst ett museum har besökts, och är du en av dem blir du inte besviken i Ljubljana. Ska man bara välja ett så föreslår vi nog stadens eget museum.

Sevärdheter

Ljubljana har kanske inga stora och självklara sevärdheter, men det finns ändå mycket att se och utforska i staden. Missa inte slottet, stadsmarknaden eller Tivoliparken!

Shopping

Sugen på shopping? I Ljubljana hittar du, förutom internationella kedjor i de flesta prisklasser, marknader och gallerier där du kan köpa lokala hantverk och andra souvenirer.

Mat och dryck

Slovensk mat och dryck är enligt oss en av de främsta anledningarna att besöka Ljubljana. Här möter den östeuropeiska matkulturen den italienska vilket får det att vattnas i munnen hos oss!

Ta sig runt

Du vill förmodligen inte sitta på ditt hotellrum under hela vistelsen i staden. Vi tipsar om hur man kan ta sig runt i Ljubljana med kollektivtrafik, taxi och andra färdsätt.

Väder och klimat

När är det egentligen bäst att åka till Ljubljana? På sidan väder och klimat finns information om medeltemperatur och nederbörd i Ljubljana.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana http://www.slovenija.se/ljubljana 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Mat och dryck]]> Äter du i Ljubljana så kommer maten oftast från stadens närområde tack vare Ljubljanas ringa storlek i jämförelse med andra huvudstäder. Det finns utan större överdrifter en restaurang som passar alla, men du får inte glömma att smaka på de traditionella rätterna här.

Det slovenska köket

Matkulturen i Slovenien är inte olik grannländernas matkultur. Här fokuseras på korvar, skinkor, kött, potatis och soppor och vid kusten fisk och skaldjur. Maten är bastant och vällagad.

Vinerna är gjorda på slovenska druvor och dessa viner exporteras inte i så stor utsträckning. På restaurangerna kan servitörerna hjälpa till med vinvalen.

Marknader

Det finns en hel del marknader i Ljubljana och därmed finns det helt naturligt även matmarknader här. Just fiskmarknader är väldigt populära i Sloveniens huvudstad. I anslutning till alla marknader finns det många restauranger som erbjuder traditionell mat och internationella rätter.

Matmarknad i Ljubljana

Matmarknad i Ljubljana. Foto: Lars Plougmann (CC BY-SA 2.0)

Restaurang Stari Tisler

Stari Tisler är ett gästgiveri av stor historisk betydelse och ligger i stadens centrum. Maten som erbjuds här är traditionella rätter och slovenska viner. Det erbjuds självklart klassiska maträtter som pizza och pasta.

Är du här är det så klart de traditionella rätterna som du måste smaka, till exempel gulasch och olika traditionella grytor. Kalla och varma förrätter erbjuds liksom traditionella efterrätter.

De slovenska vinerna är mycket uppskattade här och servitören ger dig gärna råd om vilka viner du ska dricka. Vill du stanna över natten så erbjuder Stari Tisler även logi.

Ribca

Bistron Ribca ligger vid den största livsmedelsmarknaden i Slovenien. Här finns, tack vare samarbetet med marknaden, alltid färsk fisk och skaldjur att tillgå. Bistron har ett stort utbud av grillad fisk som svärdfisk och öring. Ett urval av sardiner, ansjovis, kummel, bläckfiskar, räkor, bläckfisksallader och andra sallader är tillgängliga under hela året.

Under våren och sommaren kan man sitta och äta vid en av de allra mest romantiska platserna i hela Ljubljana, vid floden med utsikt över det stora torget./p>

Pizzerior

Italien är ett av Sloveniens grannländer och dess influenser är tydliga, och det avspeglas till stor del i maten att den slovenska matlagningen har hämtat sin inspiration därifrån. Pizzerior finns det gott om i Ljubljana, och de är till både smak och utseende mycket lika de italienska.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/mat-och-dryck http://www.slovenija.se/ljubljana/mat-och-dryck 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Museum]]> Museer är ett mycket bra alternativ när det är regnigt och för de som vill lära sig mer om historia och andra kulturer. Ljubljana har flera museer där du får lära dig intressanta saker. I denna huvudstad – som är en av Europas minsta – så finns det flera riktigt intressanta museer.

Slovenska etnografiska museet

Det Etnografiska museet är ett museum om det slovenska folket, dess kultur och traditioner. Även flera utomeuropeiska kulturer presenteras på museet. Som många andra museer har de permanenta och tillfälliga utställningar och många evenemang, workshops och offentliga turer som passar för såväl gamla som unga.

Speciellt under sommaren och skolloven så är många workshops anpassade för barn så det är ett bra museum om du har barn med dig. Fler saker som finns här är en souvenirbutik, ett café och ett offentligt bibliotek i anslutning till museet.

Arkitekturmuseet

Arkitekturmuseet är det främsta museet om den slovenska arkitekturen och gör detta till ett måste för dig som är intresserad av arkitektur. Museet har två permanenta utställningar och en av dem är om arkitekten Joze Plecniks arbete och liv. Han har satt ett djupt avtryck i Ljubljanas byggnadskultur.

Förutom regelbundna utställningar om den gamla och den moderna slovenska arkitekturen presenterar museet också andra inhemska och utländska arkitekter. Det är inte bara arkitektur som visas här, de har utställningar om industriell design, fotografi och visuell kommunikation.

Här finns det alltså mycket för många typer av människor. På biblioteket som finns här finns publikationer med fokus på museets forskning. Arkitekturmuseet ligger bredvid slottet Fuzine så du kan slå två flugor i en smäll.

Sloveniens nationalmuseum

Det äldsta museet i Slovenien är beläget nära stadens centrum. I museibyggnaden finns det två museer, Nationalmuseet och Naturhistoriska museet, så det finns mycket av nästan allting.

Vid entrén kommer du till platsen med romerska monument och gravstenar. Mumien som finns på museet är från mellan 400 och 500 år före Kristus är ett mycket viktigt inslag. På bottenvåningen finns den monetära historien. De mynt som finns här är från antiken och framåt så här finns det mycket för den som är intresserad av ekonomi.

Det sista rummet ger en väldigt detaljerad översikt av historien i denna del av Europa och det tar timmar att studera alla detaljer.

Ljubljanas stadsmuseum

Ljubljanas stadsmuseum får du lära dig Ljubljanas 4000-åriga historia och dess viktiga skeden, till exempel den romerska besittningen Emona, genom den kompakta medeltida staden till dagens moderna Ljubljana.

Ljubljanas stadsmuseum

Ljubljanas stadsmuseum. Foto: "yellow book" (CC BY 2.0)

Besöket börjar med en film som berättar om stadens utveckling. Bottenvåningen visar arkeologiska fynd. Det som gör det här museet extra intressant är det faktum att det ligger ovanpå resterna av den gamla romerska besittningen.

Samtidshistoriska nationalmuseet

Det Samtidshistoriska nationalmusset ligger på en 1700-talsherrgård som ligger vid Tivoliparken. Utställningen är på slovenska men du kan få gå med en guide som översätter åt dig. Museet har inte många attraktiva saker men det är viktigt för att man ska förstå Sloveniens turbulenta resa mot ett självständigt europeiskt land.

Gallerier

Som många andra städer har Ljubljana ett antal konstgallerier om man är intresserad av sådant. Gallerierna behandlar modern konst, fotografi och ett museum där möbler från olika tidsepoker ställs ut.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/museum http://www.slovenija.se/ljubljana/museum 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Om reseguiden]]> Slovenija.se är under ständig utveckling, vilket innebär att vi uppdaterar och lägger till innehåll med tiden. Vår målsättning är att göra den bästa svenskspråkiga reseguiden till Slovenien – vi vet att vi inte nått det målet ännu, men vi hoppas så klart nå dit framöver.

Vi reserverar oss för felaktigheter och prisförändringar, men vi gör samtidigt vårt bästa för att hålla sajten uppdaterad och att snabbt rätta fel som kommer till vår kännedom!

Denna reseguide skrivs, drivs och utvecklas av Acies Interactive HB. Vi arbetar med ett flertal andra reseguider – bland annat till dessa länder och regioner:

Kontaktforumlär

Har du feedback, tips och idéer är du hjärtligt välkommen att höra av dig till oss! Vi försöker svara på allt, men räkna med att det kan ta ett par dagar. Skicka e-post till kontakt@aciesinteractive.com eller använd kontaktformuläret nedan.





Mer information om denna webbplats

Allt material är, där annat inte uttrycks, upphovsrättskyddat av Acies Interactive HB (organisationsnummer 969694-3209). Du når oss enklast via formuläret eller e-postadressen ovan.

När du besöker denna webbplats så sätts ett antal cookies, dels för att spåra den reklam som visas och dels för att vi ska kunna sammanställa besöksstatistik. Du kan instruera din webbläsare att inte ta emot cookies utan att det försämrar din upplevelse av Slovenija.se (läs mer om cookies hos Post- och Telestyrelsen).

]]> http://www.slovenija.se/om-reseguiden http://www.slovenija.se/om-reseguiden 2011-10-27T20:00:00+02:00 <![CDATA[Resa till Ljubljana]]> Ljubljana är en stad med betydligt mindre turism än många närliggande områden, och kommunikationerna inte heller är lite väl utvecklade. Det kan därför krävas lite planering för att ta sig till Ljubljana till en rimlig kostnad.

Flyg till Ljubljana

Sloveniens enda flygplats med reguljärtrafik, Ljubljana Jože Pucnik Airport, ligger knappt 2 mil norr om Ljubljana. Det är en relativt liten flygplats som bara ett fåtal flygbolag trafikerar.

Det slovenska flygbolaget Adria Airways flyger till Ljubljana från Köpenhamn året runt och från Stockholm under delar av året. Dessa direktflyg ger den kortaste restiden till Ljubljana, ca 2 timmar från Köpenhamn och 3 timmar från Stockholm.

Fler alternativ finns om man accepterar en mellanlandning och något längre restid, till exempel med Czech Airlines via Prag, Swiss via Zürich och Austrian Airlines via Wien. Biljettpriser finns från ca 2500 kr t/r om man bokar i riktigt god tid, men flygbolagen kan under perioder ha kampanjer som innebär lägre priser.

Swiss flyger till Ljubljana

Swiss flyger till Ljubljana. Foto: Mark Winterbourne (CC BY 2.0)

Då Adria Airways, liksom SAS, är medlem i Star Alliance går det att boka resor från destinationer som SAS flyger från i Sverige, som t.ex. Östersund och Umeå, till Ljubljana på samma biljett. Resan går då via Stockholm och eventuellt Köpenhamn.

Från flygplatsen tar man sig enkelt till Ljubljana med flygbussar eller taxi. Hyrbilar finns förstås också vid flygplatsen. En järnvägslinje är planerad mellan Ljubljana och flygplatsen, men det dröjer ytterligare något år innan den är i drift.

Tåg till Ljubljana

Det går att åka tåg från Sverige till Ljubljana, men det blir en lång resa, räkna med 20 timmar eller mer om du utgår från Malmö. Vi har inga aktuella prisuppgifter.

Ljubljana centralstation

Ljubljana centralstation. Foto: Chris Yunker (CC BY-SA 2.0)

Ett något bättre alternativ är att flyga till Wien och ta tåget därifrån. Tågresan tar 5,5-7 timmar och kostar från €30 enkel väg.

Bil till Ljubljana

Från Malmö till Ljubljana är det drygt 140 mil. Bortsett från färjeförbindelsen mellan Rödby och Puttgarden är det motorväg i princip hela resan.

I Slovenien är motorvägar avgiftsbelagda. Vid gränsen köper man ett märke som fästs i vindrutan. 15 dagar kostar €15 (finns även att köpa för längre perioder). Det är förbjudet att prata i en handhållen mobiltelefon (handsfree går bra) och skicka SMS när du kör bil.

Öresundsbron mot kontinenten

Öresundsbron mot kontinenten. Foto: André Spiegel (CC BY-SA 2.0)

Du passerar Danmark (såvida du inte åker färja direkt från Sverige till Tyskland), Tyskland och Österrike på vägen till Slovenien, så tänk på att kolla upp vad som gäller för trafiken i dessa länder också.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/resa-till-ljubljana http://www.slovenija.se/ljubljana/resa-till-ljubljana 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Sevärdheter]]> Trots Ljubljanas ringa storlek så kommer du att garanterat att bli förvånad när du kommer dit och ser hur mycket som finns att upptäcka i staden: gröna parker, renässansarkitektur, marknader, kulturella evenemang, med mera.

Ljubljanas slott

Slottet ligger på en kulle med en majestätisk utsikt över staden. Slottet syns också överallt i staden och har därmed blivit som en symbol för Ljubljana och en orienteringspunkt för turister. När du besöker slottet kan du ta hjälp av en guide så att du får höra slottets historia och legender.

Utsikt över Ljubljana från slottet

Utsikt över Ljubljana från slottet. Foto: Chris Yunker (CC BY-SA 2.0)

Stadsmarknaden

För att känna stadens atmosfär och dess folk så borde du besöka marknaden. Denna plats är ett av Plecniks arkitektoniska mästerverk och ligger vid den lilla floden Ljubljanica och de vackra broarna över den. Katedralen St Nicholas och barockstilen i samma område ger stadens centrum ett vackert utseende.

Tivoliparken

Den största parken i Ljubljana skapades 1813 och designades om av Joze Plecnik och är 5 kvadratkilometer stor. Stadens lungor som parken också kallas är en plats som förbinder staden med naturen. Tivoliparken är en perfekt plats en solig dag om man vill promenera.

Du kommer möta många på vägen genom parken. Dammar, fontäner, museer, lekplatser, herrgårdar, utställningar, gräsmattor och blommor gör att parken är varierad och tilltalar alla.

Krizankes kloster

Detta kloster är en plats för konst, historia och inspiration. Här händer det saker hela tiden och det är en bra idé att kolla programmet innan man kommer hit. På friluftsteatern arrangeras konserter, teater och andra föreställningar.

Krizanke kloster

Krizanke kloster. Foto: "La Petite Claudine" (CC BY-SA 2.0)

Botaniska trädgården

I Ljubljana finns också något för dig med gröna fingrar. Tack vare det geografiska läget mellan Alperna, Medelhavet och den Pannoniska slätten så är Slovenien ett paradis för alla botanister. Trädgården grundades 1810 och det gör den till den äldsta trädgården i sitt slag i sydöstra Europa. Den innehåller för övrigt mer än 5000 olika växter från hela världen.

Trädgården är gratis om man inte tar en guidad tur. Även om man inte är intresserad av blommor och sådant så är den botaniska trädgården ändå en bra plats att besöka eftersom platsen är väldigt harmonisk och gör vilken människa som helst lugn till sinnes.

Atlantis, Ljubljanas äventyrsbad

Om du känner för att ta dig ett dopp kan du besöka Atlantis som är ett av de största äventyrsbaden i Europa och erbjuder bassänger, ett antal basturum med varierande teman, massage och solarium.

Atlantis ligger i BTC City som är ett shopping- och nöjesområde fem kilometer nordost om Ljubljanas centrum så det finns flera saker som du kan göra när du ändå är i samma område.

Ljubljana Zoo

Ljubljanas Zoo är relativt litet men om du är i staden är det en bra plats att besöka. Det ligger i skogen i västra Ljubljana bara tjugo minuters promenad från stadens centrum. Den zoologiska trädgården är en perfekt plats att besöka om man har barn med i sällskapet.

Här kan du "adoptera" ett eget djur för en liten peng och få se det matas och lite andra vanliga bestyr. Besöker du Ljubljanas Zoo på helgerna kan du få en guidad tur.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/sevardheter http://www.slovenija.se/ljubljana/sevardheter 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Shopping]]> Som huvudstad är det viktigt att det finns stora möjligheter till shopping. Ljubljana är inget undantag. Här finns allt för alla människor, souvenirer, lokal konst, loppmarknader och självklart ett stort shoppingcenter.

Krasevka

I Ljubljana kan du lätt hitta butiker med lokala föremål. Krasevka är en butik som erbjuder hemlagade matprodukter från regionen Primorska. De erbjuder också souvenirer från den regionen och allt är gjort på de lokala sätten.

Idrija spetsgalleri

På Idrija spetsgalleri hittar du handgjorda spetsar och traktens kvinnor har sedan 1600-talet tillverkat dessa i regionen Idrija. Här kan du se många vackra spetsobjekt. Detta galleri är litet, vackert och privat och visar de bästa föremålen.

Allt detta kommer från spetsstaden Idrija och är tillverkade i enlighet med överenskomna standarder och har hög kvalitet. Detta är inte bara ett galleri, du kan också köpa en hel del föremål. Köp servetter, bordsdukar, gardiner eller sängkläder.

Galerija Rustika

Slovenien har en rik och mycket skiftande hantverkarhistoria med ursprung ur olika traditioner, tro, levnadssätt, vanor och seder. De artiklar som produceras för hand på ett traditionellt sätt är oftast de mest uppskattade.

Om du inte vet vad Panjska koncnica är, varför häxor är bra eller hur honungslikör smakar så måste du besöka Galerija Rustika. Traditionellt målade kistor, böcker om staden, viner och traditionell mat, många trä- och lerartefakter kan köpas här.

Dom

Dom ligger vid Ljubljanamarknaden, är relativt stort och har mycket att erbjuda. Här finns en fin och omfattande samling av souvenirer med slovenska motiv. Samlingen berikas av traditionella slovenska hantverk, olika skulpturer och keramik. Detta är en perfekt plats för inköp av presenter.

Mestni Trg

Den största marknaden är Mestni trg som betyder stadens marknad. Färska frukter och grönsaker, souvenirer, hantverk, lukten av färskt bröd och gatumusiker blandas med ropen från köpmän.

En av många marknader i Ljubljana

En av många marknader i Ljubljana. Foto: Martin Alvarez Espinar (CC BY 2.0)

Eftersom Ljubljana är en relativt liten och ren stad produceras naturliga produkter i utkanten av staden och varor från hela landet erbjuds här och det mesta odlas och bereds på ett traditionellt eller miljövänligt sätt.

Hembakat bröd, fisk, surkål, hästpaté, oljor och många olika sorters ostar är bara några exempel på vad som erbjuds.

Ferjans Antikviteter

I den första våningen i en byggnad vid Mestni trg ligger denna antikaffär som erbjuder olika artefakter, både gamla och restaurerade. Möbler och prydnader, såsom skåp, lådor, stolar, smycken, speglar, klockor, tavlor och keramik är till salu. De erbjuder också råd om inredning och utför service på gamla föremål.

BTC City

Vill du koppla av och ha lite kul i kombination med historia och kultur? Gå till BTC och ta dig en shoppingtur. Detta gigantiska shoppingcenter innehåller allt som ett köpcentrum ska ha. Caféer och en rejäl hög med butiker. Vill man åka gokart kan man göra det här. I närheten finns Atlantis som är ett äventyrsbad inomhus.

Med sina 500000 kvadratmeter är BTC City en av Europas största affärs-, shopping-, nöjes-, fritids- och kulturcentra. Fler än 400 butiker, 30 restauranger och snackbarer, biograf med 12 salar och mycket annat finns här så det kan ta ett tag att gå igenom hela shoppingcentret.

Loppmarknader

Ett par stora loppmarknader finns i Ljubljana. Loppmarknaden på Cankarjevo nabrezje längs med floden hålls varje söndag från cirka 08:00 till lunchtid. Marknaden är en trevlig promenad och erbjuder alla typer av antikviteter, konst och kuriosa. Marknaden är en hobby för många säljare och de ger goda råd om du letar efter någonting speciellt.

Loppmarknaden Vic är en populär marknad för lokalbefolkningen. Här hittar man mycket av det som vanliga människor behöver.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/shopping http://www.slovenija.se/ljubljana/shopping 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Slovenien]]> Välkommen till vår reseguide om Slovenien. Här hittar du inspiration och tips på resor, boende, sevärdheter, med mera. Mycket nöje!

Välkommen till Slovenien

Slovenien har fina stränder längs Medelhavskusten, men det är förmodligen inte det som avgör att man väljer att turista här. Åker man inåt landet upptäcker man ganska snabbt att det finns mycket att hitta.

Bled i nordvästra Slovenien

Bled i nordvästra Slovenien. Foto: James Southorn (CC BY 2.0)

Här finns medeltidsbyar såväl som levande metropoler, och bakom nästan varje kurva ligger en vingård med utmärkta viner. Vinexporten är förhållandevis liten, men kvaliteten på vinet från Slovenien är ofta av samma klass som i Italien och andra vinproducerande länder runtomkring.

De krig som pågick under nittiotalet kom inte i lika stor utsträckning till Slovenien som till de andra länderna på Balkan men turismen blev ändå lidande under flera år. Turismen har dock återhämtat sig kraftigt, men det är fortfarande relativt få turister, speciellt från norra Europa, som hittar hit.

Huvudstaden med det något svåruttalade namnet Ljubljana har en småstadskänsla samtidigt som den känns som en metropol. Universitetet ger staden en lite mer ungdomlig känsla och ungdomar rör sig runt i staden och samlas på alla små kaféer.

Det är i Ljubljana som man kan shoppa järnet och här finns alla moderniteter man kan förvänta sig av en Europeisk huvudstad.

Vy över Ljubljana

Vy över Ljubljana. Foto: Chris Yunker (CC BY-SA 2.0)

I Ljubljana hittar man, precis som på andra platser i Slovenien, rester av tidigare boplatser och antik historia. Slovenien var en del av Romarriket och därför finns det mycket gott för den som är intresserad av antiken.

En slutsats som man kan dra är att Slovenien är ett land som är på frammarsch. Tack vare att landet numera är en del av EU så finns det flera möjligheter som kan utveckla Slovenien ytterligare.

]]>
http://www.slovenija.se/ http://www.slovenija.se/ 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Ta sig runt]]> Ljubljana är en ganska liten stad och därför kan man lätt vandra från en plats till en annan eller hyra en cykel och ta sig runt med den. Kollektivtrafiken är dock ett bra alternativ när man är trött på att gå eller cykla.

Kollektivtrafik

Ljubljanas busstation kommer att vara din första hållplats om du kommer med buss från flygplatsen. Busstationen är egentligen bara en bussparkering framför tågstationen men fungerar som utgångspunkt för långfärdsbussar och stadsbussar.

Busstrafiken är väl utbyggd och turtätheten är relativt hög. Ett kort, Urbana Card, köps och laddas på i förväg på turistbyrån, i vissa kiosker och i automater (Urbanomat) som finns på flera ställen i staden. Själva kortet kostar ca €2, sedan fyller man på det med €1-€50. För €0,8 får man åka obegränsat med buss inom 90 minuter. Beloppet dras från kortet när man kliver på bussen.

Till fots eller cykel

Staden är en utmärkt cykelstad och cykelvägarna är många. Just cykel är bra att ha då man ska till de platser som ligger lite mer i utkanten av staden eftersom det då kan bli en ganska lång promenad.

Ljubljana är en cykelvänlig stad

Ljubljana är en cykelvänlig stad. Foto: "Iversonic" (CC BY-SA 2.0)

Cyklar finns att hyra på flera hotell och utanför turistbyrån. Ett annat alternativ är Bicikelj, som har 300 cyklar fördelade på 30 olika stationer runt om i staden. Man betalar online i förväg (7 dagar för ca €1).

Turisttåg och båt

Är du sugen på att åka till Ljubljanas slott så är ett turisttåg ett bra alternativ. Den går från stadens centrum till slottet.

Tycker du att den lilla floden är mysig så kan du alltid ta dig en liten tur med en båt en liten bit på floden. Det kostar inte mycket, men är helt klart ett lite annorlunda sätt att ta sig från punkt A till punkt B. Om du besöker Ljubljanas turistbyrå under sommaren så kan du få en gratis tur på båten.

]]>
http://www.slovenija.se/ljubljana/ta-sig-runt http://www.slovenija.se/ljubljana/ta-sig-runt 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Åka runt i Slovenien]]> Slovenien är ett land som på ett starkt sätt kännetecknas av höga berg och djupa skogar. Faktum är att det är det tredje skogstätaste landet i Europa, endast distanserat av Sverige och Finland.

Detta starkt kuperade landskap gör att du som resenär bjuds på fantastiska vyer och närmast majestätiska naturupplevelser när du färdas genom landet.

Bil

Vägnätet i Slovenien är väl utbyggt och är dessutom helstatligt ägt. Det finns drygt 650 mil motorvägar i landet och från myndighetshåll satsar man hela tiden mer pengar på att bygga ut det nationella nätet av motorvägar. Detta betyder i klartext att du kan ta dig i princip vart som helst i landet med hjälp av bil på bra vägar. Nåja, nästan hela landet i alla fall.

Magnifika vyer väntar runtom i landet

Magnifika vyer väntar runtom i landet. Foto: Stephen Colebourne (CC BY 2.0)

Motormännen tipsar om trafikregler som gäller i landet. Hyrbil kan enkelt bokas hos t.ex. Hyrbiluthyrning - antingen över internet eller via deras kostnadsfria telefonnummer.

Tåg

Det slovenska järnvägsnätet håller en bra standard och är mycket pålitligt. Nätet är dessutom bra utbyggt, så vill man åka tåg runt om i landet, eller bara besöka det om man tågluffar genom Europa, så går det alldeles utmärkt. Tågen körs av Slovenske železnice som har en bra engelskspråkig hemsida.

]]>
http://www.slovenija.se/aka-runt-i-slovenien http://www.slovenija.se/aka-runt-i-slovenien 2011-10-27T20:00:00+02:00