Bra att veta innan avresa

Här har vi samlat information om Slovenien som inte riktigt passar på någon annan sida i vår reseguide men som kan vara bra att ha koll på när man planerar ett besök i landet.

Prata slovenska

Slovenska är officiellt språk i Slovenien men pratas också i vissa regioner i Italien, Österrike och Ungern. Detta slaviska språk talas av ca 2,2 miljoner människor. Vi kommer inom kort lägga upp en svensk-slovensk parlör.

Det går normalt sett bra att klara sig på engelska i Slovenien, speciellt i kontakter med yngre generationer. Fungerar inte engelska kan det vara värt att prova med tyska eller italienska.

Pengar och kontokort

Den slovenska valutan Tolar är ersatt av Euro sedan ett par år tillbaka. 1 euro = 100 cent.

Slovenien är med i Euro-samarbetet

Slovenien är med i Euro-samarbetet. Foto: "Images Money" (CC BY 2.0)

Det går ofta bra att betala med kontokort, det är främst MasterCard och VISA som accepteras men även American Express och Diners fungerar på sina håll.

Det finns gott om bankomater och de flesta har instruktioner på engelska. Uttag i Euro är avgiftsfria.

Hälsa och säkerhet

Slovenien är generellt ett säkert land. Normal försiktighet bör dock iakttagas – se upp för ficktjuvar i folksamlingar, drick inte för mycket alkohol, och undvik att vistas ensam utomhus när det är mörkt. I städer kan det finnas vissa stadsdelar som bör undvikas efter mörkrets inbrott.

I nödsituationer och vid olycksfall kan följande telefonnummer vara bra att ha:

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 113
Ambulans: 112
Brandkår: 112
Sveriges ambassad (ligger i Österrike): +43 1 21 75 30

Du bör ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort när du åker till Slovenien. Kortet, som beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet visar du upp när du behöver vård, och du har då rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i Slovenien.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Europeiskt sjukförsäkringskort. Foto: Europaparlamentet (©)

Hinner du inte få kortet innan du åker så bör du spara alla kvitton för att kunna begära ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

Pass och identifikationshandlingar

Slovenien är, liksom Sverige, medlem i EU och Schengen vilket innebär att ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort (där din nationalitet framgår) behövs vid inresa. Ett vanligt körkort räcker ej, då de inte innehåller några uppgifter om innehavarens nationalitet.

För icke-EU-medborgare kan andra regler gälla – kontakta din ambassad!

Eluttag och adaptrar

I Slovenien används samma typ av eluttag som i Sverige, vilket innebär att någon extra adapter inte behövs.

Dagens v?der, Ljubljana

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
4 ?C

Länktips för bokning av resor till Slovenien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Slovenien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!