Museum

Museer är ett mycket bra alternativ när det är regnigt och för de som vill lära sig mer om historia och andra kulturer. Ljubljana har flera museer där du får lära dig intressanta saker. I denna huvudstad – som är en av Europas minsta – så finns det flera riktigt intressanta museer.

Slovenska etnografiska museet

Det Etnografiska museet är ett museum om det slovenska folket, dess kultur och traditioner. Även flera utomeuropeiska kulturer presenteras på museet. Som många andra museer har de permanenta och tillfälliga utställningar och många evenemang, workshops och offentliga turer som passar för såväl gamla som unga.

Speciellt under sommaren och skolloven så är många workshops anpassade för barn så det är ett bra museum om du har barn med dig. Fler saker som finns här är en souvenirbutik, ett café och ett offentligt bibliotek i anslutning till museet.

Arkitekturmuseet

Arkitekturmuseet är det främsta museet om den slovenska arkitekturen och gör detta till ett måste för dig som är intresserad av arkitektur. Museet har två permanenta utställningar och en av dem är om arkitekten Joze Plecniks arbete och liv. Han har satt ett djupt avtryck i Ljubljanas byggnadskultur.

Förutom regelbundna utställningar om den gamla och den moderna slovenska arkitekturen presenterar museet också andra inhemska och utländska arkitekter. Det är inte bara arkitektur som visas här, de har utställningar om industriell design, fotografi och visuell kommunikation.

Här finns det alltså mycket för många typer av människor. På biblioteket som finns här finns publikationer med fokus på museets forskning. Arkitekturmuseet ligger bredvid slottet Fuzine så du kan slå två flugor i en smäll.

Sloveniens nationalmuseum

Det äldsta museet i Slovenien är beläget nära stadens centrum. I museibyggnaden finns det två museer, Nationalmuseet och Naturhistoriska museet, så det finns mycket av nästan allting.

Vid entrén kommer du till platsen med romerska monument och gravstenar. Mumien som finns på museet är från mellan 400 och 500 år före Kristus är ett mycket viktigt inslag. På bottenvåningen finns den monetära historien. De mynt som finns här är från antiken och framåt så här finns det mycket för den som är intresserad av ekonomi.

Det sista rummet ger en väldigt detaljerad översikt av historien i denna del av Europa och det tar timmar att studera alla detaljer.

Ljubljanas stadsmuseum

Ljubljanas stadsmuseum får du lära dig Ljubljanas 4000-åriga historia och dess viktiga skeden, till exempel den romerska besittningen Emona, genom den kompakta medeltida staden till dagens moderna Ljubljana.

Ljubljanas stadsmuseum

Ljubljanas stadsmuseum. Foto: "yellow book" (CC BY 2.0)

Besöket börjar med en film som berättar om stadens utveckling. Bottenvåningen visar arkeologiska fynd. Det som gör det här museet extra intressant är det faktum att det ligger ovanpå resterna av den gamla romerska besittningen.

Samtidshistoriska nationalmuseet

Det Samtidshistoriska nationalmusset ligger på en 1700-talsherrgård som ligger vid Tivoliparken. Utställningen är på slovenska men du kan få gå med en guide som översätter åt dig. Museet har inte många attraktiva saker men det är viktigt för att man ska förstå Sloveniens turbulenta resa mot ett självständigt europeiskt land.

Gallerier

Som många andra städer har Ljubljana ett antal konstgallerier om man är intresserad av sådant. Gallerierna behandlar modern konst, fotografi och ett museum där möbler från olika tidsepoker ställs ut.

Dagens v?der, Ljubljana

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
4 ?C

Länktips för bokning av resor till Slovenien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Slovenien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!